____________________________________________________________________________

BOEKEN & BOOKS

Boekje Maken 2

      

   Afbeelding 2

Paul Morand, "New York"
Illustraties, Adriaan Lubbers
335 x 260 x 30 mm
Uitgever, Ernest Flammarion, Paris
Maitre Imprimeur
R. Coulouma á Argenteuil
1931
Oplage, 200 exemplaren, dit is nr. 15

Gebonden in heel leer en vinyl.
Ontwerp en uitvoering Pierre Thielen, 1992

Collectie, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Collectie Koopman nr. A559

 

April 2002

Het ontwerpproces.

Waar het in het ontwerpproces om gaat is om in de relatie tussen boek en inhoud en de te ontwerpen boekband, tot de meest zuivere verbeelding te komen die in dit specifieke geval het enige juiste en onontkoombare teken kan zijn vanuit het denken van de ontwerper/binder.
Daarbij gaat het niet alleen maar om de inhoud van het boek: de tekst, het verhaal. 
Bij het ter hand nemen van het boek kan de ontwerper door allerhande diverse gevoelens en sferen geraakt worden. Zoals inderdaad: de titel, de litteraire inhoud, de typografie, de expressie van de illustraties, de schrijver, het papier, ja zelfs de reuk van het boek of de karakteristiek van de opdrachtgever.  Dit kunnen allemaal uitgangspunten zijn: dat wat treft of beroert.

De betreffende aspecten dienen als het ware uit te kristalliseren door middel van een ontwikkeling in het denken: het "denkend ontwerpen".  We komen daar nog op terug.
Dit proces voltrekt zich nooit langs de gebaande paden van "het al weten", van een eventuele handleiding of gebruiksaanwijzing.

Naar waarheid kan ik zeggen dat ik tegenover elke nieuwe opdracht sta als was het de eerste keer. Elk proces is steeds weer zó specifiek, daar helpen geen eerder behaalde succesjes of verworven reputatie.
Het is steeds weer een opnieuw verdiepen en opbouwen richting dat bepaalde boek, die bepaalde opdracht.
En als die ontwikkeling dreigt haar frisheid te verliezen, dreigt te verworden tot routine, gebruiksaanwijzing, dan moet ze losgelaten te worden.

Voor de bedreven ontwerper zou het een koud kunstje zijn om bijvoorbeeld elke dag een of meerdere quasie-interessante ontwerpen te maken waarbij vrijwel niemand kan vaststellen dat hij de zaak zit te bedotten! 
(En waarbij hij uiteindelijk  tóch door de mand zal vallen, al is het maar voor zichzelf!).

Het proces voltrekt zich vanuit een gedrevenheid waarvan het richtsnoer zal zijn: innerlijke noodzakelijkheid, verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van eigen kunnen, plus een behoorlijke dosis onderscheidingsvermogen en zelfkritiek.